Viešųjų erdvių tvarkymas Giliogirio kaime

 

Mažo Rietavo savivaldybės kaimelio Giliogirio žmonės ketina stiprinti imunitetą gryname ore, aikštelėje su treniruokliais.

Vaikystėje ištisą dieną galime žaisti judrius žaidimus: bėgioti, šokinėti, kopti aukštyn, žaisti gaudynes, badmintoną, krepšinį. Raumenys klauso uogaujant, grybaujant, ravėjant , tiesiog tokio amžiaus vikruolis net neprisimena savo raumenų, sąnarių. Tačiau bėga metai ir apie savo buvimą vis dažniau primena sąnariai: ima greičiau pavargti rankos, kojos, ieškome suoliuko ar kėdės, nes maudžia pečių juosta, kelio ir kiti sąnariai. Po garbingų jubiliejų pajuntame, kad sunku užsimauti kojines, batus, įlipti į automobilį, skausmas lydintis krestelėjimus, lipant laiptais skaudžiai primena brandų amžių.

Judėjimas saugo nuo daugelio civilizacijos ligų: depresijos, hipertonijos, cukrinio diabeto. Jei gali smagiai pasivaikščioti, rytais pabėgioti, neuždusti šokdamas polką ar žaisdamas linksmą žaidimą su pritūpimais, kaip antai - „Laurencija“ ir nuotaika būna gera, ir pasaulis šviesesnis.

Grakštumą, gražią figūrą išsaugoti padeda SPA procedūros, sporto klubai. Tačiau jie ne kiekvieno kišenei, ne kiekvienoje vietovėje juos ir rasime.

Sveiko gyvenimo būdo, kūno kultūros užsiėmimų plintanti mada atvėrė treniruokliams duris į daugelį namų, paskatino erdvėse tarp gyvenamųjų namų kurti aikšteles su treniruokliais, vaikų lauko žaislais, lavinančiais vaikų pusiausvyrą, drąsą, atkaklumą, įveikiant sunkumus. Lauko žaislai konkuruoja su kompiuteriniais žaidimais, kitomis įdomybėmis. Jie reikalingi bendriems žaidimams, o tuo pačiu socialiniams įgūdžiams ugdyti. Pagaliau, laikas smagiai praleistas žaidimų aikštelėje suformuoja gražius prisiminimus, kuriuos žmogus išsineša iš tėviškės ir dėl kurių grįžta išvykę svetur laimės ieškoti gimtinės vaikai. Tokio bendro naudojimo objektai moko ir atsakingo elgesio, tvarkingo naudojimosi bendrijos nuosavybe ir po savęs nepalikti negražių pėdsakų.

Tokia aikštele nuo šių metų rudens galės didžiuotis ir mažo kaimelio Giliogirio gyventojai. Kai esi atkaklus, optimistiškai nusiteikęs, tai ir sėkmė nepraeina pro šalį. Nedideli darbai greičiau prasiskynė taką. Kultūros centrui buvo nupirktos užuolaidos, buvo organizuojamos talkos, tvarkant kaimo gyvenvietės viešus plotus. Pabendravus, pasitarus su kitomis bendruomenėmis ir pasidomėjus jų darbais, nutarta sutvarkyti vešąsias erdves ir Gliogirio kaime. ( Rietavo savivaldybė). Paskelbus nacionalinei mokėjimo agentūrai paraiškų priėmimo sąlygas, paanalizavus, ko labiausiai reikėtų kaimui, nuspręsta, kad Giliogirio kaimo bendruomenė, pagal veiklos sritį atitinka ” Kaimo vietovės viešųjų erdvių sutvarkymas, pritaikant jas kaimo gyventojų poreikiams” Pagal 2021m. Nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai teikimo taisyklių kriterijus. 

Buvo pateiktas projektas „Viešųjų erdvių sutvarkymas Giliogirio kaime“. Bendra projekto vertė 5447,00 eur. Iš nacionalinės mokėjimo agentūros gauta 4793,36 eur. Rietavo savivaldybės administracija prisidėjo, rengiant projektą, 547,00 eur. O likusi suma padengta iš bendruomenės savų lėšų. Projekto metu buvo įsigytos balansinės supynės , balansiniai spyruokliukai , žaidimų aikštelė , pilvo preso treniruoklis , treniruoklis kojoms , treniruoklis švytuoklė . Darbus atliko „ UAB Žaidimų aikštelių įranga“ iš Alytaus, laimėjusi viešųjų pirkimų konkursą. Ateityje planuojama viešosiose erdvėse pastatyti suoliukų, kad būtų kur mamoms atsisėsti ir palaukti kol vaikučiai.

pažais, supynių pastatyti ir pasodinti augalų. Gyvūnų gerovės metų proga, turėtų atsirasti ir specialių šiukšlių dėžių , kad apsilankymas aikštelėje su šuniuku netaptų problema.

Dabar galima būtų pamąstyti apie sveikatingumo šventę bendruomenei, deja ,juoda pandemijos spalva neskuba išsisklaidyti. Reikia manyti, kad treniruokliai lauke, gryname ore padės sustiprinti imunitetą vaikams. Kadangi reikia šiek tiek laiko, kol sutvirtės įbetonuoti spyruokliukai Giliogiriškai turi laiko aikštelės pasitikimui pasiruošti, kapsulei su linkėjimais ateities kartoms parengti, numatyti, kas labiausiai nusipelnė atidarymo juostelę perkirpti ir liaudiška muzika įgyvendintą iniciatyvą pažymėti. Dar reikės trupučio kantrybės ir išgirsime vaikų džiaugsmingą klegesį.



  1. Vyšnevskajos nuotraukos.

Parengė V. Laurinaitienė

Komentarai

Populiarūs įrašai